DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Naslovna Župna događanja DANI STRADANJA HRVATSKOG POSAVSKOG SIGETA
DANI STRADANJA HRVATSKOG POSAVSKOG SIGETA

Dvadeset petog svibnja 2013. hrvatski hodočasnici, iz mnogih krajeva, dođoše zagrliti ŽRTVE POSAVSKOG SIGETA u Podvučijačkoj ravnici obgrljenoj rijekom Savom i rijekom Bosnom a u zaleđu planina Vučjak. 
Sve je počelo svečanom procesijom koju sa svećenicima od crkve u Vlaškoj Maloj predvodi  BEOGRADSKI NADBISKUP STANISLAV HOČEVAR  do najvećeg grobišta Hrvatskih Domobrana gdje uz Kristov Žrtvenik počivaju mnoge žrtve stradale u strahovitoj bitci od 19. travnja do 25. svibnja 1945.

Daleko nadmoćnijem neprijatelju Hrvatski Domobrani  pružali su  otpor do posljednjeg čovjeka. Poznati broj žrtava  imenom i prezimenom je 3375, a njih  je prikupio fra Grga Vilić  prema župnim Matičnim podacima. U razgovorima s prof.Draganovićem, na Odžaku je stradalo oko 5000 Domobrana, ubijenih od strane četnika i partizana. On tvrdi da na Odžaku nisu bili samo mještani, nego je bio priličan broj onih koji su se povlačili iz pravca Dervente i tu nastavili borbu do konačnog sloma. Prema njegovim riječima na Odžaku je ostalo oko 3000 majki udovica. Otud se već dugi niz godina potiče potreba podizanja skulpture u čast MAJCI UDOVICI, koja bez ikakve potpore bilo s koje strane u poratnim godina podiže svoju  mnogobrojnu djecu.
Procesija ulaskom u prostor SPOMEN OBILJEŽJA zastaje kod KRIŽA gdje odajući poštovanje,  polažu vijence i svijeće mnogobrojne delegacije:
MZ Posavska Mala na čelu s predsjednikom Zlatkom Ercegom
Udruga ZAVJET na čelu s brigadirom Ivanom Rašić i Josipom Vidović - Zagreb
HDZ BiH na čelu s Lukom Jurićem - Odžak
Udruga BOSANSKO-HERCEGOVAČKI Hrvata – Zagreb
Predstavnici stranke HSP – Odžak
Predstavnici Hrvatskog društva političkih zatvorenika Osječko-Baranjske županije.
Delegacija Ministarstva branitelja  Posavkse županije
Predstavnici HKD Napredak – podružnica Odžak
Predstavnici Udruge branitelja Novo Selo-Balegovac.


Nakon položenih vijenaca, Nadbiskup, u pratnji svećenika i Božjeg puka, moli Opijelo za sve žrtve ovih prostora.
A onda, pristupismo i KRISTOVOM ŽRTVENIKU trajno postavljenom u SKULPTURI OBLIKOVANOJ U LIKU KRŠĆANSKE KAPELE.
U uvodnom dijelu Sv. Mise domaći župnik Ivan Ravlić upućuje pozdravne riječi.
Nakon što smo čuli Riječ Božju Nadbiskup je svoju riječ utkao u jasnu poruku PRAVDE I POMIRENJE.
Evo neki Nadbiskupovih riječi koje izviru iz Poruke:

„....Gledajući u prošlost grlimo ih u Kristovoj ljubavi i samo tako možemo preobraziti prošlost i stvoriti  novu budućnost. Valja nam prijeći na Božju stranu i taj prijelaz nije miran, on je OLUJA, i nema laganog prijelaza. Tragedija nastala Adomovim grijehom nije nestala, niti će nestati, ona je osobito bila izražena u dvadesetom stoljeću. Tehnološki napredak uzdiže čovjeka kao da Boga nema. I tada stradanja postaju velika. Ali ime ŽRTVE ne smije biti zaboravljeno.
Gospode, sve je u tvojim rukama,  i ti Ostatak uzdižeš po jednoj Ženi koja s Isusom spašava svijet. Tragediji treba reći ne, a vratiti snagu NADE.  Crkva mora biti stup ISTINE, SOL I KVASAC. Mora biti  SVJETLO SVIJETU. Jedino tako može zasjati sunce pravde i pomirenja....“ istaknuo je Nadbiskup. 

 

Poslije Svete Mise, u popodnevnom druženju kojeg su priredili Domaćini,  uvodini duži govor održao je voditelj popodnevnog dijela Matija Šimić,župnik iz Lug Brankovića. A onda najavio predstavnike koji su uputili svoje poruke:
U ime Općinsko vijeća –Odžak, svoje riječi pozdrava uputio je predsjednik gosp. Pero Radić.  
Ispred Udruge bosansko-hercegovačkih Hrvata –Zagreb,  govorio je gosp. Mile Stanić i uputio pozdrav svima nazočnima, a ovim prostorima zajedno s hodočasnicima dolazi već peti put. Iskanuo je vrijednost  veličasntvene bitke na Odžaku koju komunisti nisu nigdje spominjali, valjda zbog svoje sramote.
Gospodin Luka Jurić, ispred organizacijskog odbora HKD Napredak –Odžak, ističe  kako sjedimo na temeljima utvrde koju smo obilježili velikim Šahovskim poljem.     
Ispred Udruge Zavjet, svoje riječi uputio je brigadir Ivan Rašić s osnovnom porukom „Dobro je činiti dobro“ u zajedništvu svih Hrvata kojega je neprestano naglašavao hrvatski predsjednik Dr. Franjo Tuđman.
Ispred Udruge „fra Grga Vilić kao predsjednik mr.sc. Anto Knežević, evocirajući usmenu povijest i dokumentarni film o stradnju ovih prostora, pozdravio je sve prisutne.
Svoju srdačnu i toplu riječ uputio je tajnik Odbora za branitelje HR gosp. Josip Vidović s jasnom porukom poštovanja prema hrvatskim braniteljima na svim hrvatskim prostorima.
Ispred Udruge bosansko-hercegovačkih Hrvata –Zagreb svoju riječ pozdrava kao član organizacijskog odbora za hočašća uputio je gosp. Ante Ljevar.
Sve goste i domaće pozdravio je domaćin gosp. Zlatko Erceg, predsjednik MZ Posavska Mala.
Svoju riječ pozdrava uputio je delegat iz Đakova gosp. Pero Šola.
Prije nego što će završnu riječ uputiti Nadbiskup Hočevar, goste je pozdravio doborski dekan preč. Jakov Filipović.
Tople završne riječi Nadbiskupa bile su u pozivu na odgovornost svih službi dok dižemo spomenik u srcima i molitvama ljudi. I nikada ne zaboravimo Evanđelja i ljubavi koja iz njega zrači. Iako su česti vapaji da su nam sve uzeli, ipak ono najvažnije ne mogu uzeti, a to je VJERA.

         Matija Šimić

 

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>