DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Vijesti

U nedjelju 28. srpnja 2013. vlč. MARKO JUKIĆ, mladomisnik naše Župe, slavi u 11:00 sati svoju MLADU MISU. Mladomisniku čestitam!
******
Dana 19. srpnja 2013. naša župljanka ANA IVEŠIĆ r. Dragičević stradala je u saobraćajnoj nesreći prelazeći magistralnu cestu kod svoje kuće u Komšiću.
******
Dana 14. srpnja 2013. umrla je naša župljanka PAVA BUDIM iz Luga. Sprovod će se održati 15. srpnja 2013. u 14:00 sati na groblju G.Goliješnica.
********
Dana 11. srpnja 2013. umro je naš župljanin ŠIMO ANTOLOVIĆ iz Komšića. Sprovod će se obaviti 12.srpnja 2013. u 17:00 sati na groblju Komšić.
*******
Na dan Majke Božje Bistričke 13. srpnja 2013 u 19:00 sati služit će se sv. Misa za sve poginule iz naše Župe u postrojbama NDH.
********
Na Petrovo 29. lipnja 2013. u sarajevskoj katedrali zaređen je za svećenika naš župljanin vlč. MARKO JUKIĆ.
*******
U utorak 4. lipnja 2013. naši umirovljenici imaju piknik druženje na Rekreacijskom centru.
******
Dana 19. svibnja 2013. Obitelj Josipa Lovrić i Emanuele r.Troglić krstila je svoje prvo dijete IVANA.
*******
Proljetni jednodnevni bravak naših sedmaša i osmaša na REKREACIJSKOM CENTRU. (18.svibnja 2013)


******
Dana 10. travnja 2013. postavljena su Spomen obilježja u grobljanskim kapelama svim mučenicima i žrtvama (123) iz vojnih postrojbi NDH 1941-1945. s teritorija župe Lug Brankovića.
Stradale i nestale vojnike NDH i SPOMEN OBILJEŽJA možete pogledati na linku POVIJESTI ŽUPE.
********
Dana 7. listopada 2012. postavljeno je u crkvenom parku brončano poprsje DR. MARKU JOZINOVIĆU, vrhbosanskom nadbiskupu i utemeljitelju naše Župe. Spomen obilježje izradio je akademski kipar Josip Marinović iz Zagreba. Granitno postolje kao dar izradila je klesarska radnja Antuna Sinanovića. Tko želi više saznati o nadbiskupu Jozinoviću neka otvori link DOGAĐANJA.
**************
Dana 13.srpnja 2012. na blagdan MAJKE BOŽJE BISTRIČKE u 19:00 sati služena je Sveta Misa za sve stradale vojnike HRVATSKE VOJSKE u Drugom svjetskom ratu i poraću. Hrvatska vojska u NDH bila je zavjetovana Majci Božjoj Bistričkoj. Iz naše župe ima 124 osobe stradale i nestale, što iznosi trinaest posto tadašnjeg stanovništva. U Svetoj Misi sjetit ćemo se i pokojnog PROF. DR. KRUNOSLAVA DRAGANOVIĆA koji je po odredbi crkvenih vlasti imao zaduženje zbrinuti sve prognane i izbjegle iz Domovine Hrvatske. Prema izvještajima Vatikanske diplomacije bio
je to jedan od najzaslužniji Hrvata dvadesetog stoljeća. Spasio je 47.000 tisuća Hrvata. Više o pokojnom Draganoviću čitajte na linku DOGAĐANJA.

NAJAVE

PASTORALNI KALENDAR ZA kolovoz 2013.

NAJAVA

1. kolovoza - Umirovljenički dan - žene. Sportske zajednice V i VI. raz. u 12:30
2. kolovoza - Veliki crkveni zbor probe.u 19. sati. Rad "M Studija" u 14. sati
3. kolovoza - Mlada misa u Žepču u 10:30.Stolnotenisačka zajednica u 10 sati.Odbojka za žensku djecu u 15 sati. Odbojka za srednju školu 16:30.
4. kolovoza - Nedjelja: dosadašnji župnik MATIJA ŠIMIĆ s Župljanima  slavi Misu zahvale i oproštaja radi odlaska na novu službu.
6. kolovoza - Umirovljenički dan - muški
7. kolovoza -  Sportska zajednica II. raz. do V. razreda u 12:30 
8. kolovoza -  Zavjetni dan GOSPI OD BRZE POMOĆI- sv. Misa u 8:30. Adoracija i mjesečna duhovna obnova za Župnu zajednicu. Umirovljenički dan - žene. Sportske zajednice V i VI. raz. u 12:30
9. kolovoza - primopredaja je Župe od strane odlazećeg Župnika i novog župnika vlč. Franje Ivandića.
11. kolovoza - Uvođenje novog Župnika u Župu pod sv. Misom u 11:00 sati.

Poštovani Čitatelji: daljne najave slijediće od novog Župnika.


 

ZAJEDNICE U ŽUPI

1.Vrtić "Ivančica"
2.Predškolska zajednica"Pačja škola"
3.Predpričesna zajednica(3.r.)
4.Prvopričesna zajednica (4.r.)
5.Postpričesna zajednica (5.r.)
6.Krizmenička zajednica (6.7.8.r)
7.Ministrntska zajednica
8.Liturgijska zajednica
9.Liturgijski mali zbor
10.Liturgijski veliki zbor
11.Molitvena zajednica
12.Biblijska zajednica
13.Uređivačko-novinarska z.
14.Studentska zajednica
15.Samaritanska zajednica
16.Volonterska zajednica(volonteri u upravi i održavanju objekata)
17.Pastoralna z.vijeća i suradnici.
18.Radna zajednica u Centru.
19.Malonogomet k..KML-liga
20.Malonog.klub za osnovce
21.Malonog.klub za srednjaše
22.Solnotenski klub za osnovce
23.Stolnotenski klub za sred.
24.Odbojkaški k.za srednj.ž.
25.Odbojkaški klub za osnovce
26.Boćarski klub vanjski i dvoranski
27.Šahovski klub umirovljenika
28. ZAJEDNICA MLADIH "AGAPE" 
Napomena: Svi klubovi su Župski i treniraju u župskoj Sportskoj dvorani.

 

PAČJA ŠKOLA - 2012/2013.
Djeca na dočeku SVETOG NIKOLE

 
 


 

 

Trenutno aktivnih Gostiju: 7 
Naslovna
MIR SRCA JE BOŽASNKI DAR!

Četrnaesta nedjelja kroz godinu – 2013.

Braćo i sestre!

Ova nedjelja nosi poruku potrebe mira.
A mi ćemo pokušati vidjeti iz današnjih čitanja kako se taj božanski dar kroz povijest spasenja uspijevao udomiti u ljudsko srce.
U čitanju proroka Izaije čuje se Riječ Gospodnja: „Evo mir ću na njih kao rijeku svratiti i kao potok nabujali bogatstvo naroda.... I kad to vidite, srce će vam se radovati i procvast će vam kosti ko mlada trava. Očitovat će se ruka Gospodnja na njegovim slugama.“ (Iz 66)

  • Svaki prorok u Starom Zavjetu pa tako i Izaija je Božji glas narodu u teška vremena. Takva su vremena bila kada su zatajili oni, koji su bili najpozvaniji slijediti Božju Riječ, i time priskrbiti sebi i narodu mir i blagostanje.
  • I kad god je taj život s Bogom izostao, Bog se služi Prorocima koji uzdižu nadu i obećaju bažanski dar srcu, a to je mir.

U svim vremenima Staroga Zavjeta i kod svih Proroka nagoviješćivani mir postaje  ne samo nada i radost bliske budućnosti nego,  on ima i mesijansku nadu.
Doći će Spasitelj, Mesija, Tvorac mira.
Kakav mir donosi Krist imamo priliku danas čuti?
Tako će Pavao u poslanici Kološanima, a to čitamo u tekstu poklika aleluje, reći: „Mir Kristov neka upravlja srcima vašim. Riječ Kristova neka u svem bogatstvu prebiva u vama!“ (Kol 3)
U Poslanici Galaćanima Pavao poručuje: izvor nutarnjeg mira je pripadnost Kristu u otajstvu njegove smrti i uskrsnuća, a ona nas oslobađa mnogih uvjetovanosti u društvu u kojem živimo i koje nas okružuje i donosi nam procvat mira. (Misal)
U ovoj  poruci, stoji tvrdnja: da svaki kršćanin ima poslanje, i mora u životu ostvariti nešto, što nitko drugi ne može umjesto njega u konkretnim situacijama, ovdje i sada, nuditi božanske darove  mira i milosrđa iz vlastitog srca.

Više...
 
NE OKREĆI SE, DRUGOGA PUTA NEMA!

Trinaesta nedjelja kroz godinu – 2013.

Ovonedjeljnu propovijed počet ćemo s Pavlovom poslanicom Galaćanima.
Pavao kaže: „Ta sav je Zakon ispunjen u jednoj jedinoj riječi, u ovoj: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga! Ako li pak jedni druge grizete i glođete, pazite da jedni druge ne prožderete. Hoću reći: po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela! Jer tijelo žudi protiv Duha, a Duh protiv tijela. Doista, to se jedno drugom protivi da ne činite što hoćete.“ (Gal 5)
Poštovana braćo i sestre, živimo u vremenu kada je čovjek u oblasti znanosti i tehnike prividno svemoćan: razgranata mreža komunikacije, genetsko istraživanje, sve savršeniji sustavi smrtonosnog naoružavanja... itd.
Dok ta moć, s jedne strane stalno napreduje, čovjek istovremeno postaje s druge strane duhovno i kulturno sve nemoćniji.
Ljudi umiru od raznih iscrpljenosti, čak i u zemljama s najvišim blagostanjem. Česta su nasilja i progonstva.

  • A svima je jasno da je to posljedica duhovne pustoši.
  • Svi se pitaju, a pitamo se i mi danas, kako podići snagu vlastitog duha s Duhom Božjim?

Mi smo danas čuli u pokliku aleluje: „Govori Gospodine, sluga tvoj sluša ti imaš riječi života.“ (1 Sam 3)
Razmišljanje nas dovodi do činjenice da ovaj stvoreni svijet, kojega gledamo, više ne želimo izraziti duhovnim mjerama, pa tako se prečuje i Riječ Božja.
A kad već nismo u stanju to učiniti, mi u biti duhovno postajemo mrtvi, u nama više nema pravoga života....

  • Duša je odsječena od svoga izvora, izvora ljubavi.
  • Tako život postaje rizik.

O tome i Isus govori u današnjem Evanđelju.
Život se ne sastoji u tome da neprestano održavamo tijelo na životu. Za čovjeka postoji obveza  služenja i Bogu.
Boga se mora voljeti. Bugu se valja moliti.
Upravo onako kako to govore riječi današnjeg Psalma (16): 

Više...
 
PRIPRAVITE PUT GOSPODINU

Propovijed don JOSIP KAJIĆ, salezijanac, 24.lipnja 2013. na pučkoj sv. Misi

Draga braćo i sestre!
U raznim vremenima povijesti spasenja Bog zahvaća u ovaj naš svijet svojim čudesima, želeći voditi svoj narod putem spasenja.
Jedan takav događaj smo pratili i danas u ovom evanđeoskom odlomku. U vrijeme velike krize izabranog naroda, koji iščekuje Mesiju, kralja, koji će ih konačno osloboditi ropstva, tuđinske vlasti i raznih mešetara iz redova svoga naroda, Bog uslišava molitve jedne skromne obitelji. Ta obitelj Zaharije i Elizabete je već u poodmakloj dobi, a nemaju potomstva, na zalasku su ovozemnoga puta, a ne vide nasljednika. U skrovitosti svoga srca mole, potiho, skromno i više pitajući: Gospodine, hoćeš li iskazati ljubav svojim slugama. Gospodin odgovara na njihovu molbu, u što im je i samima bilo teško povjerovati. Obećava im potomka, onoga kojega kasnije sam njegov otac Zaharija u svom proročkom hvalospjevu naziva prorokom Svevišnjega, jer će ići pred Gospodinom da mu pripravi put i da pomogne u spoznaji spasenja narodu njegovu. Potomka koji će svoj narod pozivati na obraćenje i krstiti vodom očišćenja. Ivana Krstitelja koji odlazi u pustinju kako bi susreo Boga i slušao njegov glas.

 

 

Više...
 
SVETI IVAN KRSTITELJ

Propovijed dr.TOME VUKŠIĆA, biskupa i vojnog ordinarija
23. lipnja 2013.


Svaka zajednica ima svoje velikane: spominje i časti.
Crkva također ima svoje velikane: svece koje Crkva ne časti zato što su ostvarili neka velika djela nego zato što su izvršili volju Božju u svome životu.
Upravo to je kazao Ivan Pavao II. za dr. Ivana Merza.
Međutim, današnjega sveca nije Crkva proglasila velikim, nego sam Bog Isus Krist: „Zaista kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja“ (Mt 11,11)
Općenito govoreći, netko može uživati glas velikog, zaslužnoga...

  • Po vlastitom sudu, u svojim mislima.... To redovito završava tako da imate pred sobom vrlo ohola čovjeka koji je „pun sebe“, kao napuhani mjehur sapunice.
  • Po mišljenju drugih ljudi... Ponekad je to istina, ali vrlo često su takvi sudovi posljedica laskanja i potrebe, „sitnih duša“ da se dodvoravaju.
  • Po Božjem rasuđivanju .... Uvijek je to neprevarljiv sud.

Veličina Ivana Krstitelja nema ništa zajedničkog s njegovom umišljenošću ..... Jesi li ti Mesija ili drugoga da čekamo?.... Poslije mene dolazi Mesija, a ja nisam dostojan ni obuće odriješiti na njegovim nogama....
Ivan nije mnogo držao ni do mišljenja drugih ljudi. Njemu se nije moglo laskati.... Niti se on kome dodvoravao. Da jest, ne bi završio kako je završio.
Ivanova veličina sastoji se u tome što je htio biti i bio „sluga Božji“, koji je pripravljao put koji treba Bog doći među ljude, koji je pred Bogom ponizno znao biti „drugi“, koji je kao propovjednik propovijedao Boga a ne sebe.
Drugi proroci su najvaljivali budućega Mesiju koji treba doći. Apostoli su ga navješćivali nakon što su ga upoznali. Ivan se smješta između drugih proroka i apostola. Ivan ga je jedini pokazao: „Evo Jaganjca Božjega. Evo onoga koji oduzima grijehe svijeta.“
I naše svjedočanstvo o Isusu ne može biti samo uopćeno. Mora biti na Ivanov način: Moramo ga pokazivati drugima. Svojim životom: skladom života i vjere.

 

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>