DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Naslovna Župne propovijedi MARIJA BOGORODICA
MARIJA BOGORODICA

Nova Godina 2012

U Božićno vrijeme Crkva slavi otajstva djetinjstva Krista Spasitelja i otajstva prve njegove objave.
A Blažena Djevica Marija, je po Božjem naumu, čudesno sudjelovala u otajstvima Spasiteljeva djetinjstva:kada  je na djevičanski način rodila Sina, pokazala ga pastirima i mudracima, u Hramu ga predstavila i Bogu prikazala;

  • kada je kao prognanica išla u Egipat, tražila izgubljenog dječaka, s njim i zaručnikom Josipom vodila svet i radom ispunjen život
  • kada je napokon na svadbi za zaručnike molila Sina,  vina nemaju, a On učini početak znakova i objavi svoju slavu (Iv 2,11)

Iz Božićnog otajstva prepoznajemo Mariju koja je slobodna od istočnog grijeha i bilo kojeg osobnog grijeha, jer je od Boga dobila posebne milosti.
Upoznala se s Josipom koji je bio kraljevskoga roda, potomak kralja Davida, ali je bio siromašani tesar, pravedan i pošten mladić.
Takvoj obitelj pristupa anđeo i prenosi poruku:“Evo začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. O će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.“ (Lk 1,32-33)
Marija postaje Majka Isusova. Začela je po Duhu Svetom.
To je Josipa jako zbunilo, i odlučio je napustiti Mariju.
Noć prije nego je planirao otići, u snu mu se ukazao anđeo Gospodnji i reče:“ Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih. (Mt 1,20)
To je smirilo Josipa. Prihvatio je Mariju.
Uskoro je s njom otputovao u Betlehem, kraljevski grad, na popis stanovništva.
Tako će se ispuniti proročanstvo Staroga Zavjeta da će se Mesija roditi u Betlehemu.

  • Upravo je tu prokružila najradosnija vijest za cijelu planetu Zemlju. Anđeli nose vijest:“Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin.“
  • Četrdeseti dan poslije Isusova  rođenja Marija i Josip prkazali su Isusa u Hramu u Jeruzalemu, što je bio starozavjetni propis.

U hramu je bio pravedan i pobožan starac Šimun, kojemu je Duh Sveti objavio, da će vidjeti Pomazanika Gospodnjega prije smrti. Uzeo je Isusa u naručje, blagoslovio Boga i prepoznao u Isusu obećanog Mesiju.
Tada je Mariji rekao:“ Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan – a i tebi će samoj mač probosti dušu  -  da se razotkriju namisli mnogih srdaca! (Lk 2,35)

Time je navijestio Iususovu muku i Marijine boli.

  • Tome Isusu dolaze se pokloniti  i tri Kralja s istoka.
  • Oni su darovali dijete Isusa darovima:tamjan, zlato i plemenitu pomast.

Sve je to izazvalo bijes domaćeg židovskog kralja Heroda koji izdaje naredbu da se u Betlehemu pobiju sva djeca do dvije godine starosti.
Nisu ubili Isusa, jer je anđeo Gospodnji javio Josipu:“Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti da ga pogubi (Mt 2,14)
Bio je to težak i dug put kroz pustnju. U Egiptu su bili kao izbjeglice i teško živjeli.
Kad je umro Herod, anđeo je javio Josipu u Egiptu:“Ustani, reče, uzmi dijete i njegovu majku te pođi u zemlju izraelsku jer su umrli oni koji su djetetu o glavi radili.(Mt2,10)
Vratili su se u Nazaret u Galileju.
Isusu je već 12 godina i on u Hramu među učiteljima naučava, a svi mu se dive. Kad ga roditelji traže on jasno odgovara:“Zašto me tražite? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?“ (Lk 248-49)
Svaki sljedeći korak Isusov,od prvog čuda u Kani do uskrsnuća, uzašaća i slanja Duha Svetoga Apostolskoj zajednici, Marija pomno prati i sudjeluje.
Sva objava ukazuje: Isus je Bog, a Marija Bogorodica.
Danas je upravo častimo Blagdanom Bogorodice.
Bog posla Sina svoga, rođena od žene.
„Bog nam se smilovao i blagoslovio nas, obasjao nas licem svojim“(Ps 67)
Na prvi dan Nove Godine, na dan Bogorodice neka nas blagoslovi Gospodin i neka nas čuva.

                                   Župnik

 

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>